Mlada družina si je v stari lupini stanovanja v koseških blokih ustvarila sodoben, svež in topel ambient. Skozi proces prenove, ki je zaradi pandemije trajal skoraj dve leti, jih je vodila notranja oblikovalka Gea El Habashy iz studia NOTIO.

Koseški bloki, ki jih je zasnoval arhitekt Viktor Pust, so bili prvi terasasti bloki v Ljubljani. Še danes veljajo za eno najkakovostnejših ljubljanskih sosesk, saj prebivalcem ponujajo živahen javni prostor brez prometnih površin ter svetla stanovanja z velikimi terasami in atriji. Bližina vse družbene infrastrukture (vrtci, šole, knjižnice, tržnice, športne površine …), središča mesta, Koseškega bajerja in Rožnika s Šišenskim hribom postavljajo Koseze visoko na vrh lestvice najatraktivnejših sosesk v prestolnici.

Mlada družina, ki se je zaradi vseh prednosti naselja odločila svoje korenine pognati prav tu, se je osvežitve svojega 86 m2 velikega stanovanja lotila v sodelovanju z notranjo oblikovalko Geo El Habashy.

“Naselje še danes dobro funkcionira, a je trenutno večina posameznih enot, tako kot tudi celota, potrebnih prenove. Tako energetsko in funkcionalno kot estetsko. Prenova se dogaja postopoma, sočasno z menjavo generacij prebivalcev,” razlaga oblikovalka, ki je stanovanje, ki je bilo še vedno v svojem prvotnem stanju, posodobila in sodobno opremila.

Najprej je z naročniki preigrala več tlorisnih variant in jim pomagala izbrati tisto, ki je najbolje ustrezala njihovim navadam, željam in tudi predvidenemu obsegu sanacije. Nato so funkcionalno zasnovo oblikovno definirali in se lotili celovite prenove skupaj z izbranim gradbenim inženiringom. “Zamenjala se je celotna inštalacija – tako strojna kot elektro. Odstranili so se estrihi in skoraj vse predelne stene. Po končanju gradbenih del pa je dela prevzelo mizarsko podjetje, s katerim smo predhodno uskladili vse podrobnosti,” uigranost izvedbene ekipe opisuje avtorica prenove.

Prenova je rezultat uigrane ekipe izvajalcev.

Družina je želela v interier vpeljati čim več njim ljubega lesa. Vanj so odeli tako posamezne stene kot detajle, ki so jih želeli tako ali drugače poudariti. Na primer: dolg in ozek vhodni prostor je zdaj zaključen z leseno steno in velikim osvetljenim zrcalom, ki v temni del stanovanja vnese odboj naravne svetlobe in poskrbi za piko na i celotnega ambienta.

Lesena obloga se brezšivno nadaljuje v visoki kuhinjski niz – prav tako v lesu. Les je tudi material poudarka na majhnem kuhinjskem otoku, ki se nadaljuje v jedilno mizo – leseno. A celota vseeno deluje sveže in lahkotno, saj les elegantno uravnotežijo grafitna, siva in nežno peščena barva ter poudarki v medenini.

Kuhinjo dopolnjuje še dnevna soba, skupaj s hodnikom pa tvorijo odprt dnevno-bivalni del. Za skritimi vrati v polni višini se skrivajo tri spalnice s kopalnico. Otroški sobi sta trenutno oblikovani tako, da ena deluje kot otroška spalnica z igrivim pogradom, druga pa je pisarna staršev. “Ko bosta otroka šoloobvezna, pa se bo pisarna preselila v spalnico, kjer so že predvidene inštalacije,” razlaga oblikovalka.

Spalnica je s pomočjo nežno toniranih sten in dvostranske naravne osvetlitve prostor, ki kar kliče k sprostitvi in umiritvi.

“Veseli me, da sem družini uspela ustvariti osnovo, ki jim v funkcionalnem smislu ustreza in jim je omogočila, da jih dom odraža in podpira v vsakem kotičku. Danes, tri leta po začetku našega sodelovanja in skorajda enoletnem bivanju v prenovljenem stanovanju, je projekt zaživel kot krasen dom, ki pooseblja življenjski slog mlade družine. Je poln pozitivne energije, topline, veselja, detajlov in življenja,” sklene Gea, lastnika pa jo dopolnita: “Gei je uspelo združiti naš dinamični življenjski slog z ljubeznijo do lesa in željo po modernem videzu, s hkratnim ohranjanjem funkcionalnosti na vsakem koraku. Z njeno pomočjo sva si ustvarila dom, poln topline, kakršnega sva vedno želela.”

Interier: NOTIO

Fotografije: Luka Vunduk