Tisti, ki v deževnih dneh raje ostajate doma in se kratkočasite z branjem, se gotovo lahko pohvalite tudi z lepo zbirko knjig. Na policah se zanje vedno najde prostor, problem je le, ker se rade prevračajo na eno ali drugo stran in nikakor nočejo stati na mestu. Kot bi želele, da jih čim prej spet vzamete v roke. Ukrotite jih lahko z držali, ki so istočasno uporaben pripomoček in dekoracija.

Bodisi da vaše knjižne police pokajo po šivih bodisi da imate le minimalno zbirko knjig, vse ostale pa na elektronskem bralniku, par držal za knjige je skoraj neizbežna stvar v vsakem domu. Držala lahko izdelate sami ali si omislite takšna, ki so jih za vas oblikovali strokovnjaki.

Booky

Še preden knjigo odložite na polico, pa k branju. Obstajajo tudi posebna držala, ki se ne uporabljajo na regalih, ampak med branjem. Eno takšnih je tudi plod slovenskega oblikovanja, in sicer se imenuje Booky.

Booky je funkcionalen izdelek, ki vam omogoča enostavno držanje knjige v eni roki in s tem lažje in bolj udobno branje. Izdelan je izključno iz lesa slovenskega porekla, večinoma iz oreha, javorja, jesena, češnje, bukve in hrasta, brez uporabe umetnih barvil pri obdelavi, zaščiten je le z naravnim bio oljem, ki temelji na osnovi mešanice naravnih ekoloških olj in nima negativnih oziroma alergijskih učinkov na kožo.

Booky je ročno obdelan in zato vsak posebej predstavlja unikat. Poleg ročne obdelave, ki vključuje večkratno brušenje in poliranje, unikatnost vsakemu posebej dajejo tudi različne vrste in strukture lesa. Vsak Booky je drugačen in edinstven.

Industrijsko

Zdaj pa k držalom za knjige na policah. Za vsak slog se najdejo prava, ki ukrotijo še tako težke in neubogljive knjige. Ljubitelji industrijskega sloga boste kajpak izbrali držala v industrijskem stilu. Pipe od vodovodnih cevi, deli strojev, obrabljen les … če ima držalo kaj od naštetega, je gotovo pravo za vas.

Navdih iz narave

Knjižnega držala vam res ni treba kupiti, saj boste zelo presenečeni, koliko uporabnega vam v ta namen nudi narava. Že iz preprostega lesenega štora, prerezanega na pol dobite držalo rustikalnega videza. Morda najdete dve primerni skali ali pa uporabite cvetlične lončke. Naravno je lepo.

Beton

V moderen dom se poda beton, tudi v obliki držala za knjige. Lahko je to manjši betonski tlakovec ali kakšen drug betonski predmet, najbolje geometrične oblike.

Kovinsko

Kovinska držala so najpogostejša, zato je tudi njihova izbira največja. Ločijo se po inovativnosti, obliki, barvah in velikostih. Najbolje je izbrati takšnega, ki se vsaj delno ujema z siceršnjo notranjo opremo ali vsaj posnema njen duh.

Otroško

V otroško sobo se podajo bolj razigrana knjižna držala s poznanimi stripovskimi junaki, liki iz risank ali videoiger, živalskimi motivi, kot tudi deli športnih pripomočkov. Tu lahko uporabite več domišljije in več drznosti kot v drugih prostorih.

Reciklirano

Domači mojstri pa se lahko lotite tudi recikliranja. Za knjižna držala enostavno pobrskajte po podstrešju ali domači garaži. V poštev pridejo vsi težji predmeti, kot so deli avtomobilske pnevmatike, stari keglji, vinilne plošče, stari litoželezni likalniki in še kopica drugih predmetov, ki čakajo, da jih koristno uporabite na nov način.

Fotografije: Pinterest