Arhitekti iz biroja od-do arhitektura so k interierju družinske hiše pristopili, še preden se je začela gradnja. Predhodno pripravljeni projekt so prilagodili željam naročnikov, hkrati s funkcionalnostjo pa poskrbeli tudi za eleganten ambient, v katerem taktilne obloge prepletajo z vzorci iz narave.

V pritličju večino tlorisa zavzema velik osrednji bivalni prostor. V njegovem ozadju stoji bela kuhinja, ki v ravnini kuhinjskega niza skriva tudi prehod v priročno shrambo. Na prvi pogled ga sploh ne opazimo. Poudarek pa kuhinji dajejo centralno postavljene viseče omarice z rezkanimi ličnicami, ki s kamnitim ozadjem ustvarjajo uravnotežen kontrast, ki ga še podpira topla svetloba LED-trakov.

Kamen se ponovi še na klopi ob kaminu. »Kamin je eden od osrednjih elementov prostora,« povedo arhitekti. »Spodnji, predimenzioniran del je obdan z enako kamnito oblogo kot kuhinjsko hrbtišče in je izveden kot klop ob ognju. Zgornji del, ki zakriva tuljavo, pa je izdelan iz narebrene sive obloge iz mediapana.«

Dnevna soba je opremljena z elegantno, dvodelno TV-omarico v lesu, ki prostor razgiba s strukturo letnic. Spet se pojavita narebren detajl na eni in topla svetloba na drugi strani. To minimalistično barvno in materialno paleto pa dopolnjujejo barvni detajli v kosovni opremi.

Največ tlorisnih sprememb so projektanti predpostavili v reorganizaciji nadstropja. »Z reorganizacijo smo dosegli novo zasnovo tako imenovane en-suite spalnice, ki ima spalni prostor povezan z garderobo in razkošno kopalnico. Slednja je zasnovana kot del spalnice in ne kot ločen prostor,« razlagajo ta enkraten premislek naših navad bivanja, kjer so tuš od spalnice ločili le s predelno steno.

Kopalnica je zasnovana kot umirjen ambient. Talna in stenska obloga sta poenoteni. Vsi shranjevalni elementi so leseni, kot poudarek ob oknu pa izstopa velika, prostostoječa kopalna kad. Da bi vseeno zagotovili nekaj intime, so stranišče skrili za predelno steno.

V nadstropju so na novo umestili tudi ločen prostor pralnice in dodatno kopalnico na koncu hodnika poleg otroških sob.

V tem projektu izstopajo predvsem kompozicije opreme ‒ nikoli simetrične, a vedno hierarhično urejene; kompozicije, v katerih horizontalne linije podpirajo vertikale in gladke površine ustvarjajo podlago za teksturo.

Interier: od-do arhitektura

Fotografije: Ana Skobe