Okna, ki segajo od tal do stropa, so zaradi veliko razlogov mikavna izbira: prostor napolnijo s svetlobo, omogočajo čudovit razgled in nam dajejo občutek, da smo še bolj povezani z zunanjostjo. Na voljo imamo tudi več različnih možnosti takšnih oken: od modernih panoramskih in starinskega katedralnega sloga do geometričnih. Pa vendar, ali so takšna okna vedno dobra naložba? Spodaj smo nanizali nekaj njihovih prednosti in slabosti.

ZA

  • Kot smo že omenili, je veliko naravne svetlobe tisti faktor, zaradi katerega se zagotovo obrestuje investirati v panoramska okna. Pri klasičnih oknih stena pod in nad okenskimi okvirji ovira dotok svetlobe v prostor, medtem ko pri oknih od stropa do tal ni nobenih ovir. Svetloba prostor naredi bolj vabljiv, poleg tega ne potrebujemo toliko umetnih luči.
  • Če naš dom potrebuje zamenjavo oken, razmislimo, ali je morda smiselno, da namesto klasičnih vgradimo visoka okna. Ta naredijo prostor večji, kot je v resnici, saj med njim in zunanjostjo ni prave, zidane stene, ki bi ju ločevala.
  • Okna od tal do stropa so tudi prvovrstna dekoracija, ki je nima vsak interjer. Z njimi zagotovo damo prostoru izjemen podpis in karakter. Ob takšnih oknih običajno ne potrebujemo drugih dekorativnih elementov.
  • Neoviran razgled pa je še en od prednosti oken od tal do stropa. Videli bomo veliko več kot čez običajna okna in hkrati bo okolica našega doma postala tudi del prostora, njegov okras in značilnost.

PROTI

  • Če ne bomo uporabljali senčil ali zaves, bo ob takšnih oknih trpela naša zasebnost, saj bodo razkazovala dobesedno celo sobo. Po drugi strani pa je odločitev za zavese lahko tudi dvorezna, saj v tem primeru ne bomo imeli razgleda, kot bi ga lahko. Okna od stropa do tal so torej dobra ideja le takrat, kadar v bližini nimamo sosedov, ampak le čudovito okolico.
  • Še eden od pomislekov je varnost. S panoramskimi okni je steklo bolj izpostavljeno in tveganje, da se razbije, je večje, kot pri običajnih oknih. Zlasti v gospodinjstvih z majhnimi otroki je bolje okna od stropa do tal umestiti v tiste prostore, kjer se najmlajši najmanj zadržujejo.
  • Steklo nadalje ni najboljši izolator, skozenj se pozimi lahko izgubi veliko toplote iz prostora, poleti pa se pretirano segreva in sončna radiacija, ki se upre v okna, lahko dom spremeni v pečico. Senčila so v tem primeru skoraj nujen dodatek, saj nudijo dodatno izolacijo pozimi ter varujejo pred UV žarki in soncem poleti.
  • Vzdrževanje tako visokih oken je še eden od pomislekov, zaradi katerega lahko oklevamo z odločitvijo zanje. Pomivanje velikih steklenih panelov nam vzame precej energije in časa.
  • Pa še to: pripravimo se na slabšo prezračenost sobe. Večina oken, ki segajo od tal do stropa, se namreč ne odpira in so pravzaprav steklene stene. To pomeni, da bomo svež zrak morali dovesti od drugod. V poštev prideta rekuperacija ali pa vgradnja manjših odpiralnih oken v velika okna.