Gabriela in Marco sta dolgo sanjala, da bi si zgradila dom na njuni sanjski posesti približno 20 minut od San Joseja, glavnega mesta Kostarike, kjer bi lahko uživala v naravi in družbi njunih konjev. Ker sta bila omejena s finančnimi sredstvi, sta se odločila za najcenejšo varianto – hišo iz ladijskih zabojnikov, ki so jo načrtovali v biroju Benjamin Garcia Saxe Architecture.

»Želela sta si pogled na sončni vzhod in zahod, nasploh spektakularne poglede na okolico ter občutek toplega doma,« njune želje opiše arhitekt Benjamin G. Saxe, ki je vse te zahteve uresničil s pomočjo strehe med dvema zabojnikoma.

Streha je narejena iz odpadnih kosov kovine, iz katere izdelujejo okna, in ne ustvarja le notranjega občutka odprtosti, temveč zagotavlja tudi navzkrižno prezračevanje, ki je presenetljivo tako učinkovito, da skoraj ni treba vklopiti klimatske naprave.

Strošek hiše (okoli 38.000 evrov) je še nižji od tistega, ki ga država Kostarika v obliki posojil namenja revnejšim prebivalcem brez doma, ter je imeniten primer, kako bi v 21. stoletju s pomočjo kreativnosti in malo finančnega vložka lahko gradili udobne domove, ki so celo tako dobro zastavljeni, da kljubujejo neprijaznim tropskim razmeram.

Fotografije: Andres Garcia Lachner