Prevladujoča estetika slovenskih domov je še vedno zelo minimalistična. Bele stene v kombinaciji z belim stavbnim pohištvom in nevtralno opremo pa so največkrat vzrok za dolgočasne, monotone interierje. Kako torej poživiti sodoben, slogovno izčiščen dom?

Pred kratkim je v naš e-nabiralnik prispelo sporočilo bralca: “Pozdravljeni, z veseljem prebiram vaš blog in imam predlog. Sam imam po hiši keramiko imitacije lesa sive barve. Ker bi rad razbil to sivino, bi potreboval ideje, kako z opremo, malimi detajli itd. narediti hišo bolj domačo in toplo.”

Ha, dragi bralec, niste edini, ki ste se ujeli v past monokromatske barvne palete! Ničkolikokrat nam zastavijo podobno vprašanje bralci z belimi vrati, belimi okni, belimi stenami ali sivim pohištvom, ki so se zaljubili v skandinavski sivo-beli slog, a ga ne znajo v popolnosti realizirati v svojem domu … Kako torej razbiti monotonijo in v prostor vnesti nekaj igrivosti, domačnosti in topline?

Prvič, barve

Logična prva misel je, da prostor popestrimo z barvo. Seveda to ne pomeni, da moramo stene prebarvati v barvo fuksije, niti ni smiselna odločitev za živo zeleno kuhinjo. Dovolj bodo majhni detajli v barvi – usnjen kavč tu, lesen naslanjač tam; živobarvna grafika, knjižna omara, velika sobna rastlina – vsi ti majhni detajli bodo v prostor vnesli ravno dovolj barvitosti in razbili monokromatsko paleto.

Nekaj izbranih barv bo poživilo monokromatski interier. Sivo-belo stanovanje na fotografiji je dopolnjeno z umirjenimi rdečo, zeleno in zlato barvo. Zaradi ravnotežja med hladnimi in toplimi barvami interier še vedno deluje izčiščeno in elegantno.
Drugič, teksture

Zmotno je mnenje, da le barve v prostor vnesejo potrebno domačnost. To predvsem naredijo teksture: tekstura lesa ali lepe preproge, mreža keramične stene, volnena odeja ali plapolanje zaves. Sijajno kuhinjo torej opremite z veliko lesenimi kuharskimi pripomočki, dnevno sobo pa z obilico tekstilnih dodatkov za dom. Vse to – tudi če je v sivinah – bo dom naredilo bolj domačen in privlačen.

Čeprav je celoten ambient v sivinah – še celo strop je siv! – nam ob pogledu na fotografijo nikakor ni dolgčas. Profilirana stena se nadaljuje v izčiščeno kuhinjo; dopolnjujejo ju tekstura parketa, položenega v ribjo kost, nagubanost zavese in pa seveda bogata narava, to popolno ozadje monokromatskemu interierju.
Tretjič, plastenje

Vsaka soba mora pripovedovati zgodbo: o njeni uporabi, njenih uporabnikih, o svoji zgodovini, o prihodnosti; o materialih, barvah, svetlobi ipd. Zato razmislite o vseh prvinah, ki sobo določajo – od tega, kako vanjo vstopimo, kje se največ zadržujemo, kako sobo že uporabljamo in kako bi jo želeli uporabljati. Potem sobo naplastite. V kot postavite naslanjač in ga dobro osvetlite, poleg postavite odlagalno mizico za časopise, revije in knjige; ob balkonska vrata, na oblico svetlobe, postavite sobne rastline; nad kavčem naj visijo grafike in slike; na tleh naj bo udobna preproga, na kateri se igrate z otroki ipd.

Številni ambienti na majhni kvadraturi, vsak do potankosti opremljen za maksimalno izrabo. Četudi so vsi pohištveni kosi v nevtralnih barvah, pa dom izgleda bogat, vabljiv in domačen.

Soba, ki bo imela več funkcij in le-tem odgovarjajoče pohištvo, materiale, svetlobo in barve, že ne bo mogla biti dolgočasna, monotona ali sterilna.

Za inspiracijo prilagamo galerijo fotografij s sivimi tlemi in bogatim interierjem:

Fotografije: Pinterest