Hiša z notranjima atrijema

Hiša z notranjima atrijema, ki sta jo Marjetka in Mateja Lužovec dobili v opremo v tretji gradbeni fazi, je zgrajena v pasivnem standardu po načrtih arhitektov Tadeja Glažarja, Arneja Vehovarja in Emmanuela Osei-Larteya. Znotraj te že tako presunljive ljubljanske vile sta arhitektki zasnovali sodoben interier v toplih in temnih tonih, ki jih določajo bakreni in hrastovi poudarki, tonirano steklo ter strukturiranost betona in smolnatih sten.

0

Arhitektki interier sicer opišeta kot minimalističen, saj so površine izčiščene, vrata skrita in shranjevalne površine vgrajene v stene, konzolne hrastove stopnice pa kar lebdijo v prostoru. Hkrati pa je interier daleč od minimalizma: je poln struktur, tekstur in kosov opreme, ki nam jemljejo dih. Med njimi najdemo prav posebna svetila, do tal padajoče mehke zavese ali pa potiskane kuhinjske omarice, ki sta jih prav za ta projekt razvili arhitektki.

Posebnost dnevne sobe so veliki vrtljivi hrastovi paneli, ki dnevno sobo enkrat pregrajujejo proti knjižnici, spet drugič jo odpirajo. S paneli je ustvarjen intimen prostor, skrit pred pogledi iz stopnišča in kuhinje in neposredno povezan z enim od atrijev. Hkrati pa se lahko s preprostim rotiranjem panelov prostor vizualno podaljša in tako zadiha v celoti. Ritem lesenih panelov prostoru poleg funkcionalne rešitve nudi še dodatno strukturiranost in interaktivnost, ki jo minimalistični sodobni interierji redko premorejo.

Popolno nasprotje je jedilnica, ki se odpre neposredno na stopnišče in se vizualno spogleduje z domačo pisarno, iz katere je organiziran tudi vhod v obe otroški sobi.

Ves bivalni del je umeščen v nadstropje. Dva velika atrija, na katera se odpirajo tako dnevni kot spalni prostori, sta zato dobrodošla povezava hiše z njeno zunanjostjo. Preprosto, a funkcionalno pohištvo, s katerim sta opremljena, nudi prostor za počitek in užitek v čudovitem razgledu na okoliške strehe. Užitkarstvo pa se ne zaključi tu: za vsesplošno dobro počutje v tej bogati hiši je poskrbljeno tudi z velikim notranjim bazenom, savno in manjšim fitnesom v pritličju objekta.

Avtorici projekta: Detajl in celota d.o.o. (Marjetka Lužovec Hrvatin in Mateja Lužovec)

Leto izvedbe: 2016

Fotograf: Blaž Zupančič

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *