Makrame je umetnost vozlanja, ki ima svoj izvor v arabskem svetu. Sega v 13. stoletje, ko so arabski tkalci začeli privezovati dodatke na robove kostumov, kasneje pa se je z tega razvila prava umetniška ustvarjalnost. Vozli se namreč spletajo v določene vzorce in iz njih lahko nastanejo nakit, dekoracije, oblačila … Z veščim vozlanjem se lahko izdela celo pohištvo, prevleke zanj in kopica dodatkov za dom.

V 14. in 15. stoletju se je obrt makrameja iz arabskih dežel prenesla v Italijo in Francijo, kasneje tudi v Anglijo in Ameriko. Potem je nekako zamrla in spet zaživela v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja s hippie gibanjem in za makreme tipičnimi visečimi dekoracijami. Od takrat dalje tovrstna umetnost vozlanja neprestano budi zanimanje ustvarjalcev in tudi notranjih oblikovalcev, ki makrameje na najrazličnejše načine znajo vključiti v interjer. Predstavljamo vam jih 11:

Viseče mreže za cvetlične lonce

Makrame klasika je viseča mreža za cvetlični lonec. Zagotovo imate kakšno doma, če ne, pa si jo čim prej omislite. Obesite jo v bližini okna, kjer bo rastlina lepše uspevala.

Moderni lovilci sanj

Makrame je lahko zelo sodobna verzija lovilca sanj. Tradicionalno ga obesite nad posteljo, kjer poskrbi za dekoracijo in hkrati lepe sanje.

Obleka za svečnik ali vazo

Kaj pravite na to kreativnost? Majhen kozarec, oblečen v makrame, je imeniten svečnik. Postavite ga na okensko polico, v kopalnico ali na teraso.

Stenski izveski

Ko govorimo o makrameju, so stenske dekoracije osnova. Vseh vrst in oblik, lahko gre za težke vozle ali lahke, komajda prepletene niti.

Viseče mreže

Zakaj si svojega visečega stola ne bi zavozlali kar sami? Obesite ga lahko v dnevno sobo in ga uporabljate kot kotiček za branje ali ven, na pokrito teraso.

Makrame stoli

Makrame je lep dodatek stolom, lahko kot dekorativni element ali pa kot sedišče – v tem primeru mora biti iz trpežnih vrvi.

Kot pregradna stena

Z makramejem lahko razdelite prostor na dva dela ali poskrbite za več intime v določenem kotičku sobe. Na primer pri razmejevanju delovnega kota od dnevne sobe ali garderobe od spalnice.

Namesto prta

Prti na mizah so preteklost, zdaj so modni tekači, sploh če so narejeni v tehniki makrame. Delujejo sproščeno, boemsko in razelektrijo še tako napeto vzdušje ob mizi.

Zavesa za okna ali vrata

Makrame zavesa prinese v prostor kanček sanjavosti in romantike. Ko veter nežno premika viseče niti, je to zelo meditativno. Poleg tega pa še varuje pred muhami in drugimi žuželkami.

Lestenec

Če v vas plamti boemski duh, vključite v svoj interier tudi makrame lestenec. Obesite ga lahko v dnevno sobo in vanj namestite LED sijalko. Ob večerih bo svetloba, ki prodira skozi luknjice med vozli, ustvarila prav mistične svetlobne učinke.

Posteljno vzglavje

Nenazadnje lahko z makramejem popestrite spalnico. Zavozlano posteljno vzglavje v bež ali drugih nevtralnih barvah bo pritegnilo poglede in zaradi svoje unikatnosti postalo glavni oblikovni element v prostoru.

Fotografije: Pinterest