Stanovanje v Ljubljani: živahen interier kot odgovor na težaven tloris

Oprema stanovanja v vili pod Ljubljanskim gradom je bila pretrd oreh za kar tri arhitekturne biroje. Tik preden je obupala še sama, je odločna naročnica za nasvet prosila še Dareta Vasiljeviča in Tanjo Špan Vasiljevič iz studia Arhimetrics. Ti so se s 'težavno' notranjo opremo spopadli kot za šalo, rezultat pa je iskriv in kompleksen interier s smislom za humor.

1
1665

Ko so arhitekti prvič vstopili v stanovanje, so zaznali hektičnost, ki so jo za seboj pustili nepovezani posegi. Vasiljevič se spominja nesmiselno razporejenih kosov notranje opreme, nedokončanih zgodb in splošnega pomanjkanja rdeče niti. Kljub prvotnim pomislekom, ali je stanovanje sploh še mogoče ‘rešiti’, se je izkazalo, da je z nekaj preprostimi intervencijami možno hkrati doprinesti h kvaliteti ambienta ter odgovorili na tegobe investitorjev.

Hodnik brez konca in kraja postane razkošna sprejemnica

Tloris je zasnovan tako, da so med vhodom in dnevnim prostorom nanizane spalnice in kopalnice, točno nasproti vhoda pa je postavljen velik fitnes. Kako obiskovalce pripeljati po dolgem, zalomljenem hodniku, ne da bi slučajno odtavali v eno izmed številnih sob na poti? Arhitekti so na vprašanje odgovorili s 30 cm debelo tapecirano steno, ki je zakamuflirala vhode v vse sekundarne prostore, skrila vrata nepovezanih omar in hodnik spremenila v lagodno sprejemnico. Dolgo steno prekine samo drsni panel, oblečen v usnjene vrtnice, ki za seboj skriva ločen apartma sinov. Najbrž je odveč poudarjati, da sta bila fanta navdušena nad lastno enoto znotraj stanovanja.

Ko okoli vogala vstopimo v velik bivalni prostor, nas tam pričaka velika jedilna miza s pisanim naborom stolov, nad njo pa kot pajek visi Moooijeva luč. Pogled nam steče preko kuhinje (obstoječ nižji del je bil dopolnjen z dvema višjima elementoma v temnejši barvi), pa preko dnevne sobe na razkošno, kar 50 m2 veliko teraso.

Pravo oblikovanje za hrupno teraso

Ko stopimo nanjo, najprej zaznamo mehak tlak. Tartan, za katerega so se arhitekti odločili, ker absorbira zvok s prometne ceste pod vilo, je lahek za vzdrževanje, prijeten na dotik in spodbuja raznolike tipe uporabe; kar predstavljamo si lahko, kako se vadba v poletnih mesecih iz fitnesa – ki na teraso tudi meji – preseli na veliko osončeno teraso.

Pohištveni elementi so na teraso postavljeni tako, da ustvarjajo introvertirano atmosfero. Na eni strani stoji velik betonski prefabrikat z žarom (idealen za poletne zabave), na drugi pa masiven naslonjač, humorno obložen z vertikalno oblogo iz umetne trave. Obloga, ki se pojavi še na fasadi, teraso poveže z naravo, pa tudi s stanovanjem, ki kar prekipeva od zanimivih tekstur, tapet in potiskov.

Arhitekti se tako niso ustrašili nesmislov prejšnjih nepovezanih posegov, marveč so prav okoli njih zgradili zanimivo, odštekano in živahno stanovanje z močnim karakterjem.

Arhitektura: Arhimetrics

Fotografije: Peter Giodani

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *