S pomladjo v naše kuhinje pride tudi vse več barv: sonce z žarko svetlobo sije na delovne površine, na kateri se pripravljajo šparglji; jagode in veje cvetočih sadnih dreves krasijo jedilne mize, pogrnjene s snežno belimi lanenimi prti ... Kaj bi bolje dopolnilo to naravno romantično vizijo kot teksturirana in topla lesena kuhinja?

Lesene kuhinje do razvoja laminata, ultrapasa in iverala praktično niso imele konkurence. Nato pa so skoraj čez noč naša stanovanja začela polniti živo oranžne, rdeče in rumene kuhinje, oziroma danes najbolj priljubljene bele, sive in črne. Po nekaj desetletjih pa se les v svoji naravni obliki vrača v naše interierje. 

Ker pa je les s svojimi letnicami, grčami, patino in barvo lahko vizualno težek, predstavljamo nekaj nasvetov za vizualno uravnoteženo, prijetno in elegantno leseno kuhinjo.

Ko govorimo o lesu, ne govorimo vedno o masivi

  • Masiva je sicer ekološko najbolj neoporečna, saj ne vsebuje lepil, in trajnostna, saj lahko jo lahko obnavljamo (brusimo, barvamo, lakiramo) in je zato na dolgi rok najpametnejša izbira; je pa zaradi teže vratc, specifičnih lastnosti lesa (raztezanje, krčenje, sušenje) in rustikalnega videza danes praviloma manj uporabljena. Najraje jo imajo ljubitelji romantike in domačnosti, saj se masivna kuhinja stara s patino in ljubeznijo.
  • Kuhinja je lahko tudi furnirana. Pri furnirju imamo nekoliko več nadzora nad obnašanjem materiala in odpravo nepravilnosti v teksturi (odločimo se lahko za furnir brez grč, z enotno teksturo ipd.). Pozorni moramo biti na kvalitetno obdelavo ličnic, saj se lahko furnir, če ni pravilno izveden, sčasoma začne krušiti ali pa se celo v celoti odlepi. 
  • Vezane plošče še do pred kratkim niso imele kaj iskati v kuhinji, saj so bile rezervirane za krivljeno pohištvo oziroma uporabljene kot gradivo transportnih zabojev, a z nedavnim porastom minimalističnega sloga so tudi v kuhinji našle svoj dom. Vezane plošče so izdelane iz večih plasti furnirja, zlepljenih skupaj. So močne in trpežne, zaradi zanimive, abstraktne teksture, pa so priljubljene predvsem pri mladih.
Obdelava ličnic pove veliko o vašem slogu

Eden redkih pohištvenih elementov, ki predstavlja temelj vašega sloga, je kuhinja. Ker jo kupujemo na dolgi rok, redkokdaj posežemo po trendovskih izbirah, ampak praviloma izberemo slog na podlagi naših najglobljih intimnih preferenc. Ste klasik? Izberite kuhinjske omarice s senčnimi fugami. Minimalist: gladka obdelava. Romantik: kuhinja v provansalskem slogu z neenakomerno barvno glazuro. Privrženec narave? Pult z živim robom. Ekolog? Izberite videz recikliranega lesa. Za vsakega se najde tudi tekstura, barva, ton in končna obdelava.

Les na les: kaj pa kuhinjski pult?

Če ste se odločili za kuhinjski niz v videzu naravnega lesa, potem ga najbž želite uravnotežiti z nevtralnim kuhinjskih pultom. Les najbolje dopolnjujejo drugi naravni materiali: kamen, inox, beton oziroma tehnični kamen, tudi keramika. Tudi nevtralni pulti v umetnih masah (kerrock, iveral, ultrapas) bodo vašo kuhinjo lepo uravnotežili.

Če pa želite tudi pult v leseni izvedbi, pa se morda namesto manj odpornega furnirja odločite za masivni pult. Privlačnost masive je, da lahko tako celoten pult postane vaša delovna površina. Meso lahko tako narežete, potolčete in začinite kar neposredno na pultu, kot to počnejo mesarji ali pa kar neposredno na njem razvaljate testo za pecivo. Masivni pult je malenkost težji za vzdrževanje, saj zaradi higiene priprave hrane ne sme biti lakiran, ampak oljen. Oljenje je potrebno ponoviti vsakih šest mesecev, da preprečimo razpokanje in razbarvanje lesa. Ker masivni pult vpija določena barvila (vino in korenček bosta gotovo pustila sled), vroče posode pa ga lahko obžgejo, ga je priporočljivo dvakrat letno tudi zbrustiti. A ves vloženi trud bo poplačan, saj boste imeli dvakrat letno (skoraj) novo delovno površino.

Nič bat’: lesena kuhinja ne pomeni nujno vizualnega preobilja

Veliko ljudi ima pomisleke glede lesene kuhinje, saj si želijo minimalističen, izčiščen izgled. A da lesena kuhinja pomeni vizualno preoblije, sploh ni res: če jo pravilno uravnotežimo, je lahko prav tako brezčasana in elegantna.

  • Dobro pretehtajte razporeditev kuhinjskih elementov: ker je lesena kuhinja izjemno atraktivna, jo zasnujte kot čimbolj enovito potezo, ki bo uravnotežila igro letnic, grč in teksture kuhinjskih elementov. Predlog: odenite eno steno v visoke elemente in pred njih postavite kuhinjski otok. 
  • Pozorni bodite na tla: izberite svetlo ali temno keramiko (nikar parketa!), kamnita ali betonska tla, epoksi ali vinil. Naj bo tlak položen v čimbolj enotni potezi, izogibajte pa se tudi premočni teksturi.
  • Izberite nevtralno kuhinjsko ozadje: v leseno kuhinjo ne silite z grafičnimi ploščicami, pravzaprav je najbolje, da steno pustite belo in jo oblečete le v vodoodporno barvo ali steklo. Če res ne morete drugače, izberite enobarvne ploščice s fugami v enakem odtenku. Dobro boste izbrali, če boste posegli po hladnih odtenkih, ki bodo prijetno uravnotežili leseno teksturo.
  • Ne pozabite niti na dobro osvetljenost: les bo resnično zasijal in oživel, če bo dobro naravno osvetljen. Tudi umetna svetloba naj posnema sončne žarke: izberite sijalke, ki oddajajo močno, toplo svetlobo.
S čim dekoriramo?

Lesena kuhinja naj bo dom naravi: dekorirajte z naravnimi elementi (lesenimi ali platnenimi košarami, belo keramiko, bakrenimi lonci), z oblico začimbnic in dišavnic, veliko skledo sadja in šopkom sezonskega cvetja.

Več navdiha poiščite v spodnji galeriji:

Fotografije: Pinterest