Želja investitorja je bila zasnovati hišo s čimveč zasebnosti v praktično mestnem okolju in hkrati izkoristiti naravno okolje v njeni bližini.

Razgibana, arhitekturno razčlenjena hiša je torej odraz tako investitorjeve želje, oblike terena in omejitev prostorskih aktov. Zasnovali so jo v biroju Leo atelje, v podjetju Rihter pa so jo izdelali in postavili v zgolj petih mesecih.

Hiša je postavljena na ‘problematično’ parcelo: umeščeno med dve cesti, na izjemno nagnjen teren in za piko na i še s togim in zastarelim zazidalnim načrtom. Investitor – tudi sam se ukvarja z gradbeništvom – je v parceli vseeno videl velik potencial in v sodelovanju z arhitektko in občino uspel postaviti sodobno hišo, ki je vsekakor nekaj posebnega.

Da bi premostili višinsko razliko in bivanjski del hiše čimbolj zastrli pred pogledi s prometne ceste, je celoten objekt postavljen na visoke betonske stebre. To je prispevalo k dvojnemu karakterju hiše: s ceste deluje kot obmorska hiša na pilotih, medtem ko z napajalne ulice na vrhu objekta dobimo občutek, da gre za povsem klasično hišo z dvokapno streho. Le grafična podoba in členjenost lesene fasade nam izdajata, da temu vseeno ni tako. Zaradi dvignjenosti objekta je moč iz vseh prostorov občudovati krošnje dreves, ki objekt v vročih poletnih popoldnevih senčijo in mu zagotavljajo primerno bivalno klimo.

Naravni materiali za optimalno bivanjsko ugodje

Celoten objekt nad betonskimi stebri je izveden z leseno konstrukcijo: lesena je talna plošča, lesena je konstrukcija zidov in lesena je stropna plošča z ostrešjem. Tudi fasada je oblečena v les. Razkošje tega naravnega materiala najbolje občutimo v razkošnem notranjem atriju z razgledom na krošnje. 

Poleg tega, da je zgrajena iz naravnih materialov, pa je hiša opremljena še z najsodobnejšimi sistemi strojnih in elektroinštelacij, ki bodo stanovalcem zagotavljaje prijetno in ugodno bivanje vse dni v letu. Ta neklasično zasnovana pasivna hiša ima zunanje zidove debele kar 530 centimetrov, kar je najdebelejši zid v portfoliu Rihtar pasivnih hiš ter najbrž edinstveni tako v Sloveniji kot v širši okolici.

Zaradi nadstandardne zasnove in vgrajenih najkvalitetnejših materialov se naročnik z družino v hiši odlično počuti skozi celo leto.