Iz hleva v svetlo mansardno stanovanje

Na praznem podstrešju sta arhitekta Nina in Matevž Granda zasnovala udobno in svetlo stanovanje. Edinstven pečat mu dajejo stari tramovi in strešna terasa, ki povezuje mansardo z okolico.

0

Hlev, senik in vrtnarija so bili že v 70. letih preobraženi v stanovanjsko stavbo z neizkoriščenim podstrešjem. Pred sedmimi leti pa sta mlada arhitekta mansardo bivšega gospodarskega objekta prenovila v dom za svojo družino. 

Podstreha pred prenovo.

Sprva sta zagotovila lasten dostop z lahkim zunanjim stopniščem, nato pa sta tloris podstrešja funkcionalno razdelila na dva dela: spalni in bivalni. Prvi, orientiran na sever, obsega tretjino uporabne površine, južni del pa se z manjšo strešno teraso odpira na ljubljanski Bežigrad.

V visokem prostoru dominira ohranjena strešna konstrukcija. Kot kontrast sta ji arhitekta izbrala belo barvo pohištva, sten in tal. Avtorja povesta: “Stara konstrukcija naju je navdihnila: želela sva jo imeti vidno, ker je zanimiva, ker govori o tem, kako je streha sestavljena. To je les, material, ki je star 100 let, pa je še vedno zdrav in kvaliteten. Na vseh področjih življenja je tudi dobro kombinirati tradicijo z drznostjo in prihodnostjo.”

Pomembna pa je tudi zadostna naravna osvetlitev v mansardi, ki sta jo arhitekta zagotovila z obilico strešnih oken.

Prerez mansarde.

Virtualno se lahko po mansardi sprehodite na tej povezavi ali pa kar s pomočjo VR očal, ki jih lahko brezplačno naročite tu

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *