Idilična lesena hiša na gozdnem obronku

Mlada družina, ki živi v večjem mestu v tujini, si je na domačih tleh zaželela počitniške hiške, kamor bi lahko prišli na oddih in druženje s prijatelji. V ajdovskem studiu Pikaplus so zanje zasnovali pravljično hišo, ki se odpira na hribovito severno Primorsko.

0
1508

Hiša leži na robu velike gozdne jase, na manjši zazidljivi parceli. Pri snovanju sta arhitektka Jana Hladnik Tratnik in krajinska arhitektka Tina Lipovž dali največ poudarka odnosu hiše do njenega naravnega okolja in obratno: prvič, s hišo nista želeli skaziti pogledov na obronke gozdov, drugič, naročnikom sta želeli zagotoviti najugodnejšo orientacijo in skozi panoramska okna ujeti čudovit razgled, in tretjič, hišo sta materialno želeli utopiti v njeno okolico, iz česar so sledile odločitve o uporabi naravnih materialov zunaj in znotraj objekta.

Sožitje na vseh ravneh

Narava in objekt sta v materialnem sožitju: lesena fasada in temna strešna kritina, ki ovija objekt s treh strani, povzemata barvo gozdov. Elementi narave so prisotni tudi znotraj objekta, saj interier v celoti opažen z lesom v njegovem naravnem tenu. Nepravilna zasnova notranjih prostorov, kjer zunanje poševne stene ustvarjajo nenavadne prostorske situacije – v mansardi so tako prostori zasnovani brez kolenske stene, ‘v špico’ – ustvarjajo občutek, da smo se znašli v gozdnem pribežališču, bivaku ali hišici na drevesu. Ne moremo si kaj, da si ne bi zaželeli biti otroci, ki raziskujejo to nenavadno naravno utrdbo.

Vsi prostori, z izjemo kopalnice, se odpirajo proti veliki stekleni fasadi, ki interier poveže z naravo in zabriše mejo med grajenim in naravnim. V pritličju se nahajajo kuhinja, jedilnica in dnevna soba, ter kopalnica s savno. V nadstropju pa sta oblikovani dve spalnici, ki se z notranjim balkonom odpirata na pritličje. Tako ustvarjena večplastna prostorska situacija – ko se prostori brezšivno prelivajo iz spalnic preko dnevnih prostorov in navzven – zagotovi družabno bivanje in povezanost družine.

Objekt se z okolico zlije tudi s pomočjo zunanje ureditve: uporaba prodca, tlakovanje iz naravnega kamna in lesa ter naravno oblikovan prehod lesene terase v bujen travnik govorijo o tem, da želi biti objekt skladen z naravo. In to mu uspe na zelo sodoben način.

Hiša je leta 2016 v kategoriji stanovanjski objekti prejela nagrado Naj lesena hiša leta, ki jo podeljujeta SPIRIT Slovenija in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Arhitektura: Studio Pikaplus

Izvedba: Montažne hiše Rihter

Fotografije: Miha Bratina

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *