Hiša na robu brezovega gozda

Starejše naselje na eni in gozdni rob na drugi strani; vmes parcela z razgledom na travnike. Arhitekti so bili postavljeni pred zahtevno nalogo, saj so bili popolni robni pogoji hkrati tudi njihova največja omejitev.

0

Lokacija parcele je narekovala objekt, ki bo hkrati smiselno nadaljeval starejši zaselek domačij in neinvazivno posegel v gozdni rob. Nastala je hiša, ki se z uporabo barv in strukture na fasadi skoraj popolnoma staplja s svojo naravno okolico, s svojo razgibanostjo uspešno povzema tipologijo okoliških dvokapnic, njenim prebivalcem pa nudi najvišjo mero udobja in kvalitetnega bivanja v arhitekturno inventivnem domu.

Da bi kar 290 m2 uporabne površine razbili in jo bolje vpletli v naselje manjših hiš in gospodarskih objektov, so SoNo arhitekti volumen razbili na tri dvokapnice, ki z zamikanjem ustvarijo razgiban tloris s številnimi terasami na obodu.

Tri lamele so nato pokrite z enovitimi plašči, ki prevzemajo tako vlogo strešne kritine kot fasadne obloge; čelne stranice hiš pa so oblečene v bele valknocementne plošče in lesene lamele, ki abstrahirajo ritem in barve gozda.

Izčiščena oprema in osupljiv razgled

Vse tri lamele so v pritličju povezane v velik osrednji prostor z minimalistično oblikovanimi kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo. Kot dominanten oblikovalski objekt so arhitekti v osrčje hiše postavili leseno stopnišče z masivno ograjo, ki nas spominja na igro tetrisa. V pritličje je umeščena tudi večja ensuita staršev, kjer lahko skozi celostensko zasteklitev kar iz postelje ali kopalne kadi opazujemo dogajanje v naravi.

V mansado osrednje lamele so umeščeni spalni prostori otrok, nad spalnico staršev pa manjša domača pisarna, iz katere je omogočen nadzor nad celotnim bivalnim prostorom.

Tlorisna zasnova je odprta in zračna, na večih mestih pa se skoraj brezšivno prelije na zunanje terase in preko njih, na travnike in v gozd.

Najboljša lesena gradnja leta 2016

Netipično zasnovo hiše so realizirali v Marlesu, enem vodilnih podjetij na področju montažne gradnje pri nas. Zanjo so prejeli nacionalno nagrado Najboljša lesena gradnja leta 2016 v kategoriji stanovanjske stavbe, ki jo podeljujeta SPIRIT Slovenija in Ministrstvo za gospodarski razvoj. 

Arhitektura: SoNo arhitekti (Edvard Blažko, Marko Volk, Nina Tešanović)

Fotografije: Žiga Lovšin

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *