Lesena hiša v cementnem ovoju

V Mlačevem stoji hiša, topla in domačna na prvi pogled, v svojem bistvu pa racionalna in tehnološka. 3biro jo je zasnoval v proporcih, prilagojenih leseni nosilni konstrukciji, in oblekel v cementne plošče, ki jo ovijajo na najbolj obremenjenih mestih.

0

Na nagnjeni parceli, znotraj vaške zazidave, je biro zasnoval proprost podolgovat volumen, ki pod enotno streho združuje vse potrebne prostore, ki na skromni površini omogočajo kvalitetno bivanje petčlanske družine.

Hiša je preprosta v tlorisu: prostori v pritličju – poleg dnevne sobe še predsoba in delovna soba – so organizirani okoli centralnega jedra s stopniščem, sanitarijami in kuhinjo. V nadstropju se jedro ponovi, okoli njega pa so nanizani spalnica in tri otroške sobe.

Vlaknocementne plošče, ki pokrivajo streho, kot plašč ovijejo hišo vse do tal; cementni ovoj prekinejo le niše, oblečene v les. Zdi se, kot da bi hiša lahko v hipu odvrgla svojo težko sivo obleko in odkrila svojo pravo, leseno naravo.

Enotna streha je podaljšana še čez dve zunanji površini: funkcionalno dvorišče in bivalno teraso, obe oblečeni v les. Dvorišče je namenjeno parkiranju, spremlja pa ga priročna lopa, skrita v odebeljeni steni. Streho nad dvoriščem podpira in nosi čipkasta lesena konstrukcija, ki da hiši poseben, ornamentalen izgled.

Arhitektura: 3biro (prof. Janez Koželj, Blaž Rupar, Tina Rupar Kobe)

Fotografije: Miran Kambič

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *